home Zdraví Luštěniny na talíři

Luštěniny na talíři

Ne každý zrovna miluje luštěniny, ale nic to nemění na tom, že existuje tolik různých druhů, že by bylo divné, kdybychom si nenašli alespoň jeden jediný oblíbený druh. Nebo je také možné, že jsme ještě neochutnali ten správný typ. Protože kdybychom jedli adzuki, tak bychom zajisté byli překvapeni jejich chutí, která je neutrální, avšak lehce oříšková. To ovšem uspokojí každého, protože přece jenom to bude něco jiného, než klasické luštěniny. Je také pravdou, že jsou převážně součástí asijské kuchyně, proto na ně nejsme zvyklí, což se může přirozeně změnit.

více v článku...

Jsou zdraví prospěšné

Pokud se zaměříme na fazole adzuki jako na zdroj cenných a prospěšných látek pro náš organismus, tak zjistíme, že jsou skutečně velmi efektivní i po této stránce. Starají se o srdíčko, působí preventivně před rakovinou, snižují hladinu špatného cholesterolu, zpomalují stárnutí a dokonce působí i na obvod našeho pasu. Tudíž jsou skvělé i při redukčních dietách. Kromě toho dodávají pořádnou dávku energie do těla. To samozřejmě není všechno, protože dalším bodem je, že drží naši hladinu krevního cukru v takové rovině, ve které má být. Poté se dají používat jako prevence proti cukrovce nebo jsou vhodné rovnou i při léčbě diabetu. To nemluvě o bílkovinách a vysokému obsahu samotné vlákniny. To samozřejmě přináší velké bonusy a nevede to k bezhlavému přejídání. 

Adzuki a klíčení

O tom, jak moc jsou prospěšné samotné klíčky, není třeba ani hovořit a díky tomu i tento druh fazolí je skvělou zásobárnou zdraví. Navíc fazole si lze zakoupit ve skutečně kvalitní Bio formě, která je zpracována za přísných podmínek v ekologickém zemědělství. Tudíž nemusíme mít obavy o nekvalitní zdroj. Klíčky jsou lehce stravitelné a v podstatě obsahují mnohem více živin, než dospělé plody. Proč toho tedy nevyužít a neposkytnout tělu vše potřebné pro jeho zdravý vývoj. Navíc klíčení netrvá dlouho a tak se můžeme v poměrně krátké době posilnit vším, co zrovna naše tělo bude potřebovat. 

Napsat komentář